Bij een trekkertrek wedstrijd gaat het erom met een trekker een zgn. sleepwagen over een zo groot mogelijke afstand te verplaatsen. Er wordt getrokken op speciaal voor dit doel geprepareerde aarden banen. De deelnemende trekkers worden verdeeld in verschillende gewichtsklassen.
In elke klasse worden bepaalde eisen gesteld aan de bouw en de veiligheid van een trekker.
De sleepwagen is een soort oplegger die aan de voorkant op een stalen slede rust. De oplegger is aan weerskanten voorzien van een rail, waarop de ballastbak kan rijden. Deze bak kan gevuld worden met maximaal 14500 kg betonnen ballastblokken.
Bij het begin van een trekpoging staat de bak boven de achter¬assen van de oplegger. Nadat de trekker met b.v. een ketting aan de sleepwagen gekoppeld is en het geheel zich in beweging zet, drijven de wielen van de sleepwagen via een versnellingsbak een lier aan, die voor op de wagen is gemonteerd. De lier trekt nu de ballastbak naar voren en naarmate de afgelegde weg groter wordt, zal ook de benodigde trekkracht toenemen, omdat een steeds groter deel van de ballast op de slee rust.
Daarnaast zijn op de slee messen gemonteerd. Tijdens de trek kunnen deze dieper de grond in worden gedrukt, waardoor ook de weerstand toeneemt.
Op een gegeven moment zal de trekkracht van de trekker niet meer groot genoeg zijn om de sleepwagen nog verder te verplaatsen. Zodra de trekker dan ook tot stilstand is gekomen, wordt er afgevlagd en de trekpoging is hiermee ten einde.
wedstrijdschema 2023
Wedstrijdschema 2023
Reglement Trekkertrek
A.Deelname:
Door deelname aan de wedstrijd Vessem trekkertrek geef je automatische toestemming om je naam en woonplaats op de website en deelnemerslijsten te laten vermelden.
1.De deelnemer moet dit regelement ter kennis nemen en dient van het regelement goed op de hoogte te zijn
2.De deelnemer die dit regelement niet naleeft kan worden uitgesloten of worden gediskwalificeerd
3.De deelnemer dient minste 18 jaar oud te zijn of het in het bezit van een geldig (tractor-)rijbewijs. Een bromfietscertificaat wordt niet als geldig rijbewijs gezien. Een deelnemer met een lopende ontzegging uit de rijbevoegde mat niet deelnemen.
4.De deelnemer mag tijdens de wedstrijd niet onder invloed van alcoholische drank of andere stimulerende middelen zijn.
5.De deelnemer neemt geheel op eigen risico deel aan de wedstrijd.
6. Door deelname aan de wedstrijd Vessem trekkertrek geef je automatische toestemming om je naam en woonplaats op de website en deelnemerslijsten te vermelden.
7.De tractor dient ten allen tijde WA+ verzekerd te zijn
8.De deelnemer moet het startnummer duidelijk zichtbaar aan beide zijden van zijn tractor bevestigen
9.De deelnemer die de sleepwagen over de verste afstand verplaatst in de winnaar (bij meerdere full pulls is de snelste tijd de winnaar). De wedstrijd bestaat uit twee trekpogingen; beide trekpogingen tellen mee voor de wedstrijd.
10.De deelnemer vrijwaart de organisatie van alle schade en aansprakelijkheid die het gevolg zijn van deelname
11.De deelnemer is zelf aansprakelijk voor eventuele verontreinigen (olie/brandstof) op en bij het wedstrijdterrein, deze moet dan door de deelnemer zelf afgevoerd worden.
12.De deelnemer die te laat aan de start verschijnt, mag geen trekpoging meer doen in betreffende klasse.
13. Per klasse kan slechts eenmaal met dezelfde tractor worden gereden voor de punten.
14. Iedere tractor mag maximaal in twee klassen worden ingeschreven bij het evenement.
15. Voor het laten wijzigen van inschrijving moet 10,- administratie kosten worden betaald. Er word maximaal 1 klasse verschoven.
16. Inschrijven betekent automatische dat de deelnemer akkoord gaat met dit regelement.
B. Terrein
1.Bij het oprijden van het terrein door de deelnemers dienen bijrijders uit te stappen en het terrein te betreden via de bezoekersingang.
2.Het betreden van het evenemententerrein, het bijwonen van en deelnamen aan activiteiten zijn geheel voor eigen risico van de bezoeker.
3.Vessem vur Vessem is op geen enkele wijze aansprakelijk voor enige schade ontstaan aan bezoekers en/of goederen van bezoekers.
4.Het is ten strengste verboden op of in het nabijheid van het evenemententerrein drugs te gebruiken, te handelen of in het bezit te hebben. Bij overtreding van de regel zal de politie worden ingeschakeld.
5.Roken in de tent is niet toegestaan.
6.Er word geen alcohol geschonken aan personen onder de 18 jaar. Er kan om legitimatie gevraagd worden. Let op, hier word streng op gecontroleerd. Alcohol mee het terrein opnemen is ook niet toegestaan.
7.De organisatie behoudt zich het recht het programma te wijzingen.
8.Bij geluid/muziekversterking dienen bezoekers en deelnemers er zelf op toe te zien voldoende afstand te houden en geluidsbescherming toe te passen. Zodat er zo geen gehoorschade kan ontstaan.
C. De trek poging:
1. De trekpoging moet met strakgetrokken aankoppeling beginnen, rukken is niet toegestaan.
2. De trekpoging mag pas gestart worden als de groene vlag gegeven is.
3. De trekpoging die binnen 20 meter gestopt is mag eenmaal overgedaan worden, er wordt dan niets aan de baan gedaan.
4. De trekpoging mag niet onderbroken worden door mechanische schakelen (koppelen is hierbij einde trek).
5. De trekpoging moet gestopt worden als er afgevlagd wordt, doorrijden heeft diskwalificatie tot gevolg.
6. De trekpoging wordt gediskwalificeerd wanneer de tractor buiten de wedstrijd baan komt.
7. Bij verlies van onderdelen tijdens de trek word deze gediskwalificeerd.
D. Algemeen (niet geldend voor sportklasses):
1.De gewichten van de standaardklassen met de limieten/beperkingen
2500kg en 3000kg maximaal vier cilinder zonder drukvulling
3500kg maximaal drie cilinder met drukvulling of vier cilinder zonder drukvulling
4000kg en 4500kg maximaal vier cilinder met drukvulling of zes cilinder zonder drukvulling
5000kg, 5500kg en 6000kg maximaal zes cilinder met drukvulling of acht cilinder zonder drukvulling
7000kg, 8000kg, 9000kg, 11000kg en vrije klasse gevrijwaard van cilinder aantal met drukvulling.
2.De tractor dient wedstrijd klaar te worden gewogen. De genoemde gewichten zijn dus inclusief deelnemer, olie, water, brandstof en veiligheidsvoorzieningen (er is daarom een tolerantie van 100kg)
3.De tractor moet een standaard landbouwtractor zijn zonder wijzigingen.
4.Er mag gebruik worden gemaakt van een vervangende turbo, mits deze aan dezelfde specificaties voldoet als de origineel geleverde turbo.
5.Als brandstof mag alleen gebruik gemaakt worden van normale dieselolie
E. Veiligheid:
1. De uitlaat van een tractor met turbo dient voorzien te zijn van een zichtbaar kruis d.m.v. 2 bouten op maximaal 250mm van het uitlaathuis van de turbo, tenzij de standaard uitlaat met geluidsdemper wordt gebruikt.
2.De tractor moet voorzien zijn van een veiligheidscabine of een rolbeugel conform de Nederlandse wet.
3.Reclame borden zijn toegestaan, mits deze niet buiten de tractor uitsteken en het zicht van de deelnemer niet belemmeren. Met uitzondering van de borden draaiend gemonteerd in het wiel mogen borden niet beweegbaar aan de tractor gemonteerd zijn.
F. Banden
1. De tractor mag alleen voorzien zijn van rubberbanden. Stalen kammen, rupsbanden, kettingen of iets dergelijks zijn niet toegestaan. (De vrije klasse >11,0 ton is gevrijwaard van rupsbanden).
3.De banden mogen niet opgesneden of afgeschuind zijn. Pullerbanden zijn niet toegestaan in de standaardklassen.
4. Het gebruik van dubbellucht is niet toegestaan. (De vrije klasse >11,0 ton is hiervan gevrijwaard).
G. Steigerbegrenzers
1. Steigerbegrenzers zijn verplicht voor alle sportklassen en de niet 4 wiel aangedreven standaardtractoren.
2. De hefinrichting mag worden gebruikt op voorwaarde dat deze degelijk is geblokkeerd en eventueel aanwezige snelkoppelingen degelijk zijn vergrendeld.
3. Steigerbegrenzers en trekhaak mogen op geen enkele manier met elkaar verbonden zijn.
4. De steigerbegrenzers moeten het voertuig kunnen dragen in de zwaarste gewichtklasse waarin deze deelneemt, deze moet door de steigerbegrenzers achter van de grond kunnen worden gepakt (bij twijfel zal dit getest worden).
5. De steigerbegrenzers moeten een minimum afmeting hebben van 400 vierkante cm, minimaal 20cm achter de wielen uitsteken en maximaal 25cm boven de grond hangen. Een gatenbalk is hiervoor niet toegestaan.
H. Trekhaak:
1. De trekhaak moet zodanig geconstrueerd zijn dat er geen verbinding is met een punt hoger dan de hartlijn van de achteras.
2. De trekhaak moet in alle richtingen spelingvrij gemonteerd zijn.
3. Het aanhaakpunt mag maximaal 500mm hoog zijn gemeten vanaf de grond. In de klasse 9 ton, 11,0 ton en vrije klasse bedraagt deze hoogte 600mm. Los oog/ring in de trekhaak dan wordt het onderste VASTE punt van de trekhaak als aanhaak hoogte aangehouden.
4. Bij een tractor met vooras vering wordt de trekhaakhoogte gemeten in de laagst mogelijke stand van de vooras vering.
5. Een zwaaihaak is toegestaan, mits deze is voorzien van een aanhaakgat met een diameter van 75mm. Hiervoor mag men een zelf meegebrachte ring gebruiken die voldoet aan de maatvoering. Hierbij wordt de lengte en hoogte van het vaste punt van de trekhaak gehanteerd.
6. Een ruimte van 150mm breed en 300mm hoog boven de trekhaak dient vrij te blijven van elk opstakel (inclusief gewichten, steigerbegrenzers etc.) voor gemakkelijk aan- en afkoppelen aan de sleepwagen.
I.Gewichten
1. De ballastgewichten mogen de sleepwagenbemanning niet hinderen en geen gevaar opleveren.
2. De ballastgewichten mogen de deelnemer niet hinderen en geen gevaar opleveren.
3. De ballastgewichten moeten stevig en niet beweegbaar aan de tractor bevestigd zijn.
4. Een deelnemer moet met zijn tractor op een normale manier over de weegbrug kunnen rijden, zonder dat hierbij gewichten op enigerlei de weegbrug raken.
5. Verlies van ballastgewichten tijdens de trek leidt tot diskwalificatie.
6. Ballastgewichten mogen maximaal 20cm achter de achterwielen uitsteken.
7. De frontgewicht(en) en/of gewichtendrager mogen niet verder dan 850mm voor het voertuig uitsteken, gemeten vanaf de voorkant van de grill, exclusief trekhaak. In de 7000kg, 8000kg, 9000kg en 11000kg geldt hiervoor een maximum van 1100mm. De vrije klasse >11000kg is hiervan gevrijwaard.
8. Er wordt gewogen op de weegbrug die op het terrein aanwezig is en door de wedstrijdorganisatie aangewezen wordt.
In gevallen waarin dit reglement niet voorziet, wordt door de wedstrijdorganisatie een beslissing genomen. Bij het niet naleven van het reglement en/of de beslissing van de wedstrijdorganisatie wordt de deelnemer gediskwalificeerd en mag deze niet deelnemen aan de wedstrijd.